Mat recap.

Det har inte hänt så mycket på bloggen den senaste tiden, men i matväg har det dock varit några ljusglimtar. Några av dem kommer att redogöras för nedan.

För exakt tre veckor sedan fick jag i akut brist på möjligheter att göra öl infallet att jag skulle försöka mig på att göra must/cider. En tidig och ganska kall höstmorgon gick jag och Maria ut och plockade ett par kassar vildäpplen som växer här i närheten.

Efter en timme av klyftande och urkärnande hade vi ca 8kg äpplen som lades i en helt vanlig jästunna. Därefter slog vi på ungefär 20L kokande vatten och på med lock och jäsrör. Efter ungefär en dag började det lite smått bubbla i tunnan och allt var frid och fröjd. Därefter har jag tillsatt ungefär två kg socker och därefter även en ciderjäst för att få lite bättre fart på jäsningen.


Jästunnan.


Såhär ser den ut nu, vackert rabarberfärgad och även mycket god om ni frågar mig. Om ungefär en vecka planerar jag att tappa upp cidern på flaska. Den skall därefter få stå minst en vecka för att få kolsyra (champagnemetoden).

I samma veva som cidern så hade jag några vänner över på en riktig svensk klassiker. Plommonspäckad fläskkarré. Det är precis vad det låter, en fläskkarré som man petar in torkade plommon i innan man steker den i ugnen. Just denna stekte jag i gjutjärnspanna en snabbis först med salt och pepper för att sedan slänga in den i ungnen i en traktör tillsammans med äppelbitar, lök och morötter.


Såhär ser köttet ut uppskivat.

till detta en gräddsås på fonden som blir i pannan efter stekningen i ugnen och äppelmos som jag kokade på de äpplen som blev över från cidermakeriet, morötterna som låg med i ugnen och haricot verts.


Mycket nöjda kunder! :D


Hörnan bara växer och växer. Nyaste tillskotten är valnötsolja, lökfat och mortel.

Igår fick jag även för mig att göra pesto till brödbaket. Då pinjenötter gick på 600kr/kg fick jag nöja mig med valnötter den här gången. Blad från ca två plantor basilika, 50g valnötter och en 1-2 matskedar riven pecorino som krossas i mortel tillsammans med lite flingsalt. Sedan späder man med olivolja efter tycke och smak beroende på hur fast pesto man vill ha.


Basilika och nötter.


Färdig pesto.

Brödet är ett valnötsbröd enligt receptet i vår kokbok men med 1.5dl malt från tidigare ölkok,  1.5dl rågmjöl, salt, olja, porteröl istället för vatten, valnötter, russin och vetemjöl quantum satis. Det blev otroligt gott med peston.

This entry was posted in Blog, Digital, Mat and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>